Heather Dodd visita la Fundació Hàbitat3
24 de maig de 2022
La seva pràctica s'ha desenvolupat en projectes urbans de gran escala i edificis públics, sobre tot edificis cívics i educatius.
Heather Dodd és una arquitecta sud africana membre de la Unió Africana d’Arquitectes. La seva pràctica s’ha desenvolupat en projectes urbans de gran escala i edificis públics, sobre tot edificis cívics i educatius.
El seu estudi, Savage Dodd, ha dut a terme accions de regeneració urbana a la ciutat de Johannesburg amb canvi d’ús d’edificis per destinar-los a habitatge i entorns d’usos mixtes en edificis d’habitatge social i habitatge al centre de les ciutats.
A la Fundació Hàbitat3 coneixem la seva trajectòria des de que va participar al 2016 en les jornades d’intercanvi organitzades per World Habitat entorn a la rehabilitació d’habitatges buits per destinar-los a lloguer social, a les que també hi van anar dues persones de la fundació.
Heather va estar convidada a participar com a ponent a la sessió Barrera 04 Diseño Urbano al Affordable Housing Activation Madrid 2020 organitzat per la Unió Internacional d’Arquitectes a del 18 al 20 de maig i uns dies abans va visitar la Fundació Hàbitat3 per conèixer millor l’activitat de la fundació i compartir la seva perspectiva i experiències.
A la seva presentació Heather va posar en context la situació de degradació del centre de Johannesburg i la problemàtica de l’habitatge: sobre ocupació, edificis sense condicions d’habitabilitat i ocupats irregularment. Va presentar un seguit d’exemples d’actuacions de rehabilitació o transformació d’edificis i de regeneració urbana. “Small moves” o “Petits canvis” que per si mateixos tenen un impacte localitzat en l’edifici i en el seu entorn immediat, però que agregats tenen un impacte més ampli i esdevenen “Big Moves” o “Grans canvis”.
Després de la presentació vam fer una visita a Sant Eloi, on tant Heather com les vàries persones de l’equip van poder conèixer el projecte d’habitatge d’inclusió que desenvolupem amb altres entitats socials i gràcies al qual persones en diferents situacions de vulnerabilitat han pogut accedir a un habitatge digne i a l’acompanyament especialitzat per desenvolupar la seva autonomia i el seu projecte vital.
La Fundació Hàbitat3 afavoreix i promou activitats i jornades d’intercanvi amb experts internacionals que ofereixen a les persones l’equip una oportunitat d’aprenentatge sobre altres aproximacions al lloguer social, així com intercanviar coneixements i experiències. Encara que els contextos siguin molt diferents sovint hi ha elements comuns. Conèixer bones pràctiques ens dona eines per abordar els reptes que afrontem amb una perspectiva més amplia i explicar a altres el que fem ens fa reflexionar sobre la nostra activitat i sobre el nostre objectiu de fer efectiu el dret a l’habitatge per a les persones més vulnerables de la nostra societat.