AJUDA'NS
i OBRIM PORTES
ADMINISTRACIÓ
ONLINE

Visita d’obra de la Promoció “Llar Barceloneta”: 18 habitatges de protecció oficial en règim de lloguer

11 d'octubre de 2024

La Fundació SALAS i la Fundació Hàbitat3, constituïdes en una UTE, afrontaran els costos de la rehabilitació de l’edifici.

Avui s’ha celebrat una visita d’obra a l’edifici d’habitatge social “Llar Barceloneta”, situat al Passeig Joan de Borbó, 44, al barri de La Barceloneta. L’acte, organitzat per la Fundació SALAS i la Fundació Hàbitat3 en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB), ha permès als assistents conèixer de primera mà l’evolució d’aquest projecte clau per a la ciutat que va iniciar les obres el passat mes de juliol.

El projecte de rehabilitació preveu la creació de 18 habitatges de protecció oficial (HPO) en règim de lloguer, 7 dels quals comptaran amb dos dormitoris, mentre que els 11 restants tindran tres dormitoris. La previsió és que aquests habitatges es lliurin l’any 2025. A més, el 25% d’aquests pisos estaran destinats a persones del barri de La Barceloneta que són ateses per entitats socials, mentre que el 75% restant s’assignarà a sol·licitants d’habitatge protegit.

L’edifici, que actualment compta amb 13 habitatges, veurà augmentada la seva densitat fins a 18 habitatges gràcies a una rehabilitació integral que respectarà i conservarà elements singulars de la seva façana i de les zones comunes, ja que es tracta d’un edifici protegit per Patrimoni.

Montserrat Carrera, arquitecte de Fundació SALAS, ha puntualitzat que a banda de la rehabilitació dels habitatges, el que es fa també és una rehabilitació a nivell energètic, s’aïllaran totes les façanes i patis interiors, es fan instal·lacions que siguin energèticament més sostenibles i també es fa una rehabilitació a nivell estructural […] també, a nivell d’accessibilitat, els habitatges que es fan compleixen els requisits d’habitabilitat d’habitatges accessibles”.

Autoritats assistents a la visita

L’esdeveniment ha comptat amb la presència de diverses autoritats rellevants del sector de l’habitatge social.

Per part de l’Ajuntament de Barcelona:

  • Joan Ramon Riera, comissionat d’habitatge,
  • Gerard Capó, gerent d’habitatge.

Per part de la Fundació SALAS, han assistit:

  • José Miguel Deus, president de la Fundació SALAS,
  • Clara Muñoz, directora de la Fundació SALAS,
  • Albert Oliva, director de la constructora SALAS Construhabit que s’encarrega de l’execució del projecte.

Per part de la Fundació Hàbitat3, han participat:

  • Carme Trilla, presidenta de la Fundació Hàbitat3,
  • Albert Ferré, director general de la Fundació Hàbitat3.

Un projecte emmarcat en el Conveni ESAL

El projecte “Llar Barceloneta” forma part del pla del Conveni ESAL, signat l’any 2021 entre el consistori i la GHS, la Federació de Cooperatives d’Habitatge de Catalunya, COHABITAC i la Xarxa d’Economia Social i Solidària. Aquest conveni té com objectiu assignar l’ús d’edificis o solars públics de l’Ajuntament de Barcelona a entitats sense ànim de lucre, perquè aquestes puguin ampliar el parc d’habitatge social i assequible de Barcelona en règim de lloguer o cooperatiu en cessió d’ús, una estratègia que se suma a la promoció directa que realitza l’IMHAB.

El comissionat d’Habitatge, Joan Ramon Riera, ha destacat que la rehabilitació és un dels pilars del nou Pla Viure “i quan serveix per guanyar habitatge protegit, com en aquest cas, encara és més positiva”. “Cal que aquesta promoció esdevingui una referència en matèria de rehabilitació, de treball col·laboratiu amb les entitats sense ànim de lucre i de integració de la política d’habitatge protegit en els barris consolidats” ha afegit.

Finançament del projecte

La Fundació SALAS i la Fundació Hàbitat3, constituïdes en una UTE, afrontaran els costos de la rehabilitació de l’edifici, més de 2,7M€, gràcies a subvencions de l’Ajuntament i l’ICAEN, el finançament, en part dels fons Next Generation EU i a la col·laboració d’empreses privades.

La cessió del dret de superfície de l’edifici per part de l’Ajuntament de Barcelona té una durada de 99 anys, mantenint en tot moment la titularitat del sòl. José Miguel Deus, president de la Fundació SALAS, ha remarcat que “es tracta d’una rehabilitació integral d’un edifici amb un sòl que és propietat de l’Ajuntament i ens ha cedit en dret de superfície en una UTE formada per Fundació SALAS i la Fundació Hàbitat3, existien tretze habitatges i ho convertirem en divuit habitatges de lloguer social”.

Amb aquesta rehabilitació, es pretén donar resposta a les necessitats d’habitatge assequible a Barcelona, oferint solucions a famílies en situació de vulnerabilitat i contribuint a l’expansió del parc d’habitatge assequible de la ciutat. És un pas endavant en la cooperació amb el tercer sector per a la construcció i rehabilitació d’habitatges protegits. Així, Barcelona continua el seu compromís amb una ciutat més inclusiva i diversa.

Carme Trilla, presidenta de la Fundació Hàbitat3, ha subratllat que “no estem parlant d’una obra nova, sinó d’utilitzar un edifici existent. L’interessant d’això, és que no ho fa l’Ajuntament, sinó que s’ha encarregat a dues fundacions que treballaran conjuntament”.

Una oportunitat única per veure com Barcelona evoluciona i crea noves oportunitats de llar per a aquells que més ho necessiten.

Sobre la Fundació SALAS

La Fundació SALAS, entitat sense ànim de lucre fundada el 2004 i reconeguda per la Generalitat de Catalunya com a Promotora Social, té com a missió oferir habitatges assequibles per satisfer la demanda social, tant en venda com en lloguer. Actualment, és líder en el mercat d’obra nova amb habitatges de protecció oficial (HPO) a Catalunya, amb 33 promocions i més de 2.024 habitatges. Recentment, ha iniciat la seva activitat a Madrid, on desenvoluparà 263 habitatges de lloguer assequible en el marc del Plan Vive.

Sobre la Fundació Hàbitat3

La Fundació Hàbitat3 és una fundació impulsada l’any 2014 per la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social per donar resposta conjunta a les necessitats d’habitatge entre persones en risc d’exclusió social. El seu objectiu és aconseguir habitatges que es puguin oferir en lloguer a preus molt baixos, ajustant-se al màxim a les capacitats de pagament de les famílies ateses. La Fundació actua prioritàriament a Catalunya, al servei de les 35 federacions que aglutinen més de 3.000 entitats socials i que integren la Taula del Tercer Sector, i al servei de les Administracions Públiques.

Actualment , gestiona més de 1.300 habitatges socials a Catalunya on viuen unes 3.300 persones i actua en col·laboració amb tot tipus d’entitats socials i administracions públiques. Des de 2015 ha rehabilitat més de 700 habitatges en col·laboració amb empreses d’inserció. El 2019 va rebre el premi d’or dels World Habitat Awards com a millor iniciativa d’habitatge del món.

Compartiu les notícies d'Hàbitat3

Rep més informació

Subscriu-te al nostre Butlletí de Notícies per estar al dia