De què parlem quan parlem d’habitatge social?
20 de febrer de 2025
Habitatge social, assequible, d’inclusió… Parlem sovint d’aquests conceptes, però sabem realment què signifiquen?
Últimament, es parla molt d’habitatge assequible, habitatge social o habitatge públic, però moltes vegades aquests termes es confonen i s’utilitzen com a sinònims. En qualsevol d’aquests casos, però, no només parlem de sostre i parets, parlem de dignitat i d’oportunitats. Disposar d’un habitatge és el dret que obre la porta a molts altres drets i és important que aquest habitatge sigui adequat a les necessitats de cadascú.
Conèixer bé les diferents fórmules de què disposem ajuda a fer realitat aquest dret fonamental per a tothom, per això a continuació intentarem explicar quines són les diferències i similituds entre aquests termes.
Habitatge assequible
És un concepte ampli que posa en relació el cost de l’habitatge amb els ingressos de les persones que hi viuen o hi han de viure. Entra dins aquest concepte tot aquell habitatge que no suposa un sobreesforç econòmic. En algunes definicions, el sobreesforç fa referència estrictament al cost de l’habitatge i es diu que es produeix quan cal destinar-hi més del 30% dels ingressos; en altres, fa referència al cost de l’habitatge i dels serveis associats (llum, aigua, gas) i, en aquest cas es diu que es produeix quan cal destinar-hi més del 40% dels ingressos.
L’habitatge assequible es pot aconseguir mitjançant habitatges del mercat lliure o mitjançant habitatges regulats administrativament.

Habitatge assequible en el mercat lliure
En el mercat lliure, per a que un habitatge sigui assequible pot no ser necessària l’aplicació de recursos públics, com per exemple sol ser el cas dels habitatges de renda antiga o bé el d’habitatges de lloguer per sota de preu de mercat que s’adapten als ingressos dels inquilins de forma voluntària, o per mediació de l’administració (com són els habitatges de les Borses de Mediació municipals), o per normatives de control de rendes. Però en alguns casos sí que és necessària l’aplicació de recursos públics com són les subvencions o ajuts per al pagament del lloguer.

Habitatge assequible en el mercat regulat. Habitatge social
Es tracta d’habitatges que tenen els preus fixats administrativament i que s’han d’adjudicar seguint uns criteris reglats. Poden ser públics, és a dir de titularitat pública, o privats, és a dir oferts per promotors o propietaris privats.
L’exemple més clar de l’habitatge social a Catalunya és el dels habitatges amb protecció oficial (HPO), tant de venda com de lloguer, com de cessió d’ús cooperatiu.
Aquests habitatges poden ser produïts sobre sòls públics o sobre sòls privats de reserva per a habitatge protegit o sobre sòls privats lliures.

Habitatge d’inclusió social
Els habitatges d’inclusió social són aquells que, tant si provenen del mercat lliure, com del mercat regulat es destinen a persones amb especials necessitats d’atenció. En alguns casos s’adjudiquen per l’administració pública, d’acord amb uns criteris de vulnerabilitat i de necessitat més enllà dels ingressos familiars o també n’hi ha gestionats per entitats socials. En aquest cas, són aquestes entitats i segons cada projecte, qui defineixen els criteris d’accés. Són sempre habitatges de lloguer i el seu preu s’adapta als ingressos familiars i, normalment, comporta un subsidi públic respecte del cost que té en el mercat lliure o en el regulat. Molt sovint també incorporen altres mesures de suport a la persona llogatera, com un acompanyament social.

Aquesta classificació és fruit d’un treball conjunt entre l’Observatori de l’Habitatge de Barcelona i ALIVAS, l’aliança per l’habitatge assequible i social formada per Fundación Eguzkilore, Provivienda i COHABITAC.