Hàbitat3, premiada per convertir prop de 500 habitatges buits en vivendes socials
29 de juny de 2022
El guardó és un reconeixement al programa ‘De l'habitatge buit a l'habitatge social’, que consisteix en la captació de pisos en el mercat privat per a destinar-los a persones en situació vulnerable.
La fundació Hàbitat3 ha guanyat el Premi a la Millor actuació en l’àmbit de l’Administració i Gestió del parc social d’habitatges que atorga l’Associació Espanyola de Gestors Públics d’Habitatge i Sòl (AVS). El guardó és un reconeixement al programa ‘De l’habitatge buit a l’habitatge social’, que consisteix en la captació de pisos en el mercat privat per a destinar-los a persones en situació vulnerable derivades pels serveis socials.
Des de la posada en marxa del programa, l’any 2015, s’ha aconseguit que 1490 persones accedeixin a un habitatge digne i assequible i comptin amb l’acompanyament social necessari per afavorir el seu procés d’inclusió. En total, s’han captat 495 habitatges per posar-los a la disposició de les necessitats de persones en situació d’emergència. 300 d’aquestes vivendes han estat rehabilitades a través d’empreses d’inserció laboral.
Per fer possible el programa i mobilitzar habitatges buits de particulars i posar-los a la disposició de programes públics d’habitatge social, la Fundació ha signat diversos convenis de col·laboració amb administracions. El més important és amb l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci de l’Habitatge de Barcelona, que ha permès aconseguir 416 dels 495 pisos. També s’han signat convenis amb els ajuntaments de Castelldefels, Esplugues de Llobregat, El Prat de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Vilassar de Dalt, entre altres.
Per al director d’Hàbitat3, Xavier Mauri, “el premi és un reconeixement a la nostra tasca però, sobre tot, posa en valor la importància de la col·laboració de les administracions, les entitats, les persones propietàries i les empreses d’inserció en la provisió i gestió d’habitatge social”.
En el lliurament de premis, celebrat a Oviedo, Hàbitat3 també ha recollit un Accèssit pel projecte Llar Casa Bloc, al barri de Sant Andreu de Barcelona. Es tracta de la rehabilitació de dues plantes de l’antiga residència Casa Bloc per a obtenir 17 pisos que s’han destinat a una trentena de persones en risc d’exclusió social. El projecte va ser possibles gràcies a un acord amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, que va cedir l’espai.
Els premis anuals que atorga l’AVS reconeixen la millor actuació en l’àmbit de l’administració i gestió del parc social d’habitatges; la millor rehabilitació d’edificis; el millor projecte d’I+D+i en habitatge i hàbitat construït; la millor gestió mediambiental, etc. L’associació agrupa organismes públics i empreses o societats pertanyents al sector públic que tinguin com a finalitat la promoció i la gestió d’habitatge social i assequible, sòl residencial, industrial i destinat a equipaments, etc.
Més de 900 habitatges socials des de 2014
Hàbitat3, impulsada el 2014 des del Tercer Sector per contribuir a resoldre la greu mancança d’habitatge social, cerca habitatges per a persones en situació de risc d’exclusió residencial. Els aconsegueix amb acords amb particulars, societats, o administracions públiques o comprant-los a través de préstecs atorgats per l’Institut Català de Finances.
De les 908 vivendes socials que gestiona, 597 són pisos ‘cedits’ pel propietari en lloguer a un preu per sota de mercat. A canvi, la fundació assumeix part de la rehabilitació del pis si és necessària i la persona propietària té la garantia que cobrarà cada mes. La majoria de les vivendes que gestiona Hàbitat3 (485) són de particulars i 112 són d’administracions. La resta, 172 pisos, els ha comprat de forma directa o mitjançant l’exercici de drets de tanteig i retracte (drets d’adquisició preferent).
Un cop la vivenda està a punt, són les entitats socials o els ajuntaments col·laboradors els qui adjudiquen l’habitatge en lloguer social a una persona en situació vulnerable. La majoria són famílies que han estat desnonades, però també hi ha persones víctimes de maltractaments, amb problemàtiques de salut mental, discapacitat intel·lectual, etc. Persones ateses per entitats socials o administracions públiques amb greus problemes per accedir a un habitatge digne.
Hàbitat3 fa la gestió dels habitatges amb el propietari de la vivenda (contractes, subministraments, pròrrogues, comunitats, etc) i un contracte de lloguer amb la persona que hi viurà, les condicions del qual es pacten amb les organitzacions prescriptores (entitats o administracions). També fa un acompanyament socioeducatiu. Un equip d’educadors/es socials fa un seguiment acurat de l’ús dels habitatges, de l’acompliment dels pactes contractuals i de les relacions de convivència.
La urgència d’incrementar el parc d’habitatge social
A Catalunya, menys del 2% del parc d’habitatge és de lloguer social (destinat a llars amb ingressos baixos o molt baixos i, sovint, en situació o risc d’exclusió). La mitjana europea és del 15%, mentre a Països Baixos se situa en el 30%, el Regne Unit en el 17% i a França en el 14%. A més, la despesa pública en polítiques d’habitatge és del 0,1% del PIB, front al 0,6% mitjà d’Europa.
Mentrestant, les meses creades pels ajuntaments catalans per atendre emergències per manca d’habitatge reben 2.000 casos cada any. I les entitats del Tercer sector han alertat que necessiten 1.400 habitatges socials abans de 3 anys per atendre els col·lectius en situació de vulnerabilitat. Es calcula que, des de l’inici de la crisi del 2008 i fins acabar 2021, a Catalunya s’han produït 100.000 desnonaments per dificultats per pagar l’habitatge.